Skip to main content

De afgelopen maanden was het een spannende tijd voor onze coaches Karina en Jean. Bij hen liep namelijk een traject voor een openbare Europese aanbesteding bij de gemeenten Maastricht en Heerlen. Karina en Jean, actief binnen onze afdeling Human Development, besteden veel tijd, zorg en aandacht aan het voorbereidingsproces.  

 Ze waren dan ook ontzettend trots dat wij als Perfact als enige organisatie over zijn gebleven, en dus individuele en teamcoaching uit mag voeren voor deze twee gemeenten. “Een mooie erkenning, enerzijds voor ons als organisatie en anderzijds voor de toewijding en inzet die wij onze coachees geven”, geeft Karina aan.

Talent-Ontwikkel-Programma’s van Perfact Human Development

 We zijn al een tijdje actief bij de Gemeente Maastricht en Sittard-Geleen. Hier voerden we ons Talentontwikkelingsprogramma’s (ook wel de TOP) uit. Die van gemeente Sittard-Geleen is in inmiddels al met succes afgerond, bij gemeente Maastricht is deze nog volop in uitvoering. Het doel van het programma is om de talenten persoonlijk te laten groeien en een bijdrage te laten leveren aan de organisatieontwikkeling. Dit alles onder persoonlijke begeleiding van onze Human Development afdeling in de vorm van individuele en groepscoaching.

Het traject loopt al even en speelt zich af binnen het kader ‘samen met plezier voor Maastricht’. De eerste initiatieven worden al zichtbaar. Zo staat de groep nu aan de start van een zogenaamd werkrestaurant, dat ze ‘de Werkproeverij’ noemen.  Met het TOP-team als efficiënt werkende keuken-brigade ontwikkelen ze samen een uitgebreid menu, waar vooral de toewijding en verbinding de belangrijkste ingrediënten zijn. Er zijn verschillende menu’s waar uit gekozen kan worden, bijvoorbeeld een ‘dagmenu’ waar een groepsactiviteit wordt aangeboden met een aantal collega’s. Bijvoorbeeld door samen een rondleiding te volgen bij een AZC of een workshop te volgen rondom dak- en thuisloze jongeren.

Een toegewijde ambtenaar maakt verbinding met zijn burgers, maar ook zeker met zijn of haar collega’s. Door activiteiten te kiezen van de menukaart kunnen teamleden binnen de gemeente op een laagdrempelige manier kennis met elkaar maken. Zo leren ze meer over elkaars werkzaamheden en afdelingen. “Het idee van de ‘Werkproeverij’ is tijdens de verschillende bijeenkomsten ontstaan. Het is mooi om te zien met welke ideeën de deelnemers die deelnemen aan dit traject komen en de groei die ze daarmee doormaken”, aldus Jean.

Maatwerk

Onze TOP programma’s zijn altijd maatwerk trajecten, net als de Management Development/Leadership programma’s (MDL) die wij verzorgen in de private sector. “Het meest kenmerkende verschil zit ‘m in het feit dat een TOP programma talent een ROI (return in investment) in zicht heeft terwijl een MDL traject meer op de ontwikkeling van vaardigheden zit”, geeft Jean aan. “Aan de voorkant besteden wij altijd ruim aandacht om de vraag, behoefte en resultaatgebied duidelijk te krijgen en van daaruit een traject samen te stellen dat past voor de specifieke organisatie”, vult Karina aan.

We werken met meerdere gecertificeerde en gevalideerde analyse instrumenten en theoretische kaders. Ook onconventionele technieken zijn ons niet vreemd als het waarde toevoegt aan mens of proces. De ruime management ervaring van onze coaches wordt vervolgens als hulpmiddel ingezet om een groep en individuele deelnemers verder te helpen in de eigen ontwikkeling en uitvoering van organisatie opdrachten. Zoals Jean aangeeft: “We nemen het passende instrument uit onze ruime rugzak dat nodig is om de groep en/of het individu verder te laten groeien. Want dat is altijd het uiteindelijke doel”.