Skip to main content

Elke organisatie worstelt wel met een vraagstuk waarvan ze weten ‘hier moeten we iets mee’, maar weten vervolgens niet waar ze moeten beginnen. Perfact consultancy richt zich op dit soort optimaliseringstrajecten. We bijten ons vast in die vraagstukken via een vastomlijnde werkwijze genaamd ‘Lean six sigma’. Hierbij kijken we verder dan kennis en systemen; het proces en de mens zijn namelijk net zo belangrijk om ook echt de gewenste ontwikkeling te realiseren. Met deze werkwijze ondersteunen we organisaties zich verder te ontwikkelen naar hun gewenste situatie. Oftewel: het verschil te maken.

Na twee Kaizen workshops in december en april afgerond te hebben, zijn we in mei bij de Gemeente Sittard-Geleen binnen de afdelingen Vergunningen en Toezicht & Handhaving gestart met het begeleiden van procesverbetering. Kaizen is Japans voor ‘uit elkaar halen en op een betere manier terug in elkaar zetten’, en wordt in een LEAN-aanpak gebruikt bij proces- en productiviteitsverbetering. Middels de Kaizen workshops kunnen de huidige werkprocessen van deze gemeente op een efficiënte manier in kaart worden gebracht. Het projectteam dat dit vanuit Perfact begeleidt bestaat uit diverse consultants van Perfact.

Inzicht

Tijdens deze workshops wordt inzichtelijk gemaakt welke processen beter en effectiever kunnen worden ingericht. Om een goede start te maken met het invoeren van de nieuwe Omgevingswet en het verbeteren van de huidige processen, zijn we vanuit Perfact gestart met een project om deze huidige processen binnen de afdelingen te verbeteren en te stabiliseren. Op deze manier helpen we de Gemeente Sittard-Geleen om samen de afwijkingen in de processen te identificeren, te verbeteren en vast te houden. De processen brengen we visueel in kaart – bij dit project hebben we ervoor gekozen om de verschillende processen en analyses op groot formaat in het kantoor op te hangen.

Als kennisorganisatie wil Perfact graag inzetten op de ontwikkeling van onze klanten, gericht op een systematische benadering van continue verbeteren. Perfact biedt haar klanten een volledig LCS geaccrediteerd trainingsprogramma aan met verschillende Lean Six Sigma trainingen op diverse niveaus. Het is een meervoudig programma, bedoeld voor Frontline Staff (Operators), Specialisten tot en met Managers en Executive Leaders.

Omgevingswet

Aanleiding bij de gemeente was het invoeren van de nieuwe Omgevingswet bij de gemeente Sittard-Geleen. Hierbij diende tevens de klanttevredenheid van de cliënt en het bevorderen van de samenwerking met de klant verbeterd te worden. De samenwerking tussen de Gemeente Sittard-Geleen en Perfact bestaat niet alleen uit het begeleiden van het project, maar zeker ook uit het stimuleren van Lean denken. Inmiddels zijn de eerste acht medewerkers binnen de gemeente getraind in de basisprincipes van Lean en Six Sigma methodieken. Binnenkort zullen de eerste examens plaatsvinden waarbij de deelnemers (bij een positief resultaat) een erkend LCS certificaat zullen ontvangen.