Skip to main content

Elk jaar komen mensen wereldwijd in september bij elkaar om een (lokaal) stukje natuur op te ruimen. In samenwerking met Staatsbosbeheer zijn we afgelopen weekend samen met ProfCore en Haan aan de slag gegaan bij Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren, Maastricht.

In dit natuurgebied is er, net als bij vele andere gebieden langs de Maas, veel vuilnis blijven liggen na de overstromingen van 2021. Dit gebied werd begin 2019 toegankelijk gemaakt voor wandelaars en wordt nu beheerd door Staatsbosbeheer. We mogen op pad met boswachter Julia. Zij neemt ons mee de uitgestrekte weide in, waar op eerste oogopslag niet veel vuilnis lijkt te liggen. “In dit gedeelte van het gebied komen vrij veel wandelaars, die hebben het afgelopen jaar zelf al veel opgeraapt en opgeruimd”, legt Julia uit. Maar we hoeven ons niet te vervelen. In een wat moeilijker begaanbaar stuk, dichtbegroeid en tussen de bomen vinden we van alles: van flessendopjes tot piepschuim, en vooral een hoop botervlootjes.

Naast onze eigen opruimactie deden er nog duizenden Limburgers mee aan initiatieven langs de Maas om de getroffen gebieden plasticvrij te maken. Wereldwijd zijn er zo’n 8 miljoen mensen in touw geweest om allerlei vormen van zwerfafval aan te pakken. Hoewel onze ‘opbrengst’ van kleine stukjes plastic klein lijkt, is Julia er hartstikke blij mee. “Dit is juist het soort afval dat we snel over het hoofd zien en daardoor lang blijven liggen. Bovendien wordt het opgegeten door de wilde konikpaarden en gallowayrunderen die hier rondlopen. En dat willen we natuurlijk helemaal niet hebben. Deze opruimactie heeft dus zeker meerwaarde gehad!”