Skip to main content

NEN4400, drie letters en vier cijfers die misschien niet iedereen meteen iets zeggen. Toch zijn we als consultancy- en detacheringsorganisatie heel erg blij dat we weer met vlag en wimpel zijn ‘geslaagd’ voor deze norm. Hieronder leggen we uit waarom dit zo belangrijk is voor ons.

Er zijn inmiddels al 34.000 soorten NEN Nederlandse normen – afspraken op het gebied van veiligheid, en hebben betrekking op alle producten, diensten en werkwijzen binnen ons land en Europa. Of het nou gaat over het beveiligen van data, veilig werken in een fabriek of veiligheid van speelgoed – overal is wel een norm voor bedacht.

Wij als Perfact Group moeten voldoen aan NEN4400-1. Deze is namelijk van toepassing op organisaties die arbeidskrachten beschikbaar stellen. Hier horen verplichtingen bij zoals aangifte en afdracht van loonbelasting, omzetbelasting en sociale verzekeringspremies, het administreren van identiteitsdocumenten, het uitvoeren van identiteitscontrole en controleren of iemand gerechtigd is om te werken in Nederland.

NEN4400-1 en SNA

Het is niet alleen wettelijk verplicht om aan deze norm te voldoen, opdrachtgevers hebben hier ook steeds meer belang bij. Zeker op het gebied van professionalisering kijken zij ook kritisch naar hun toeleveranciers, en of deze hun zaakjes goed op orde hebben. In het geval van Perfact Group ook wel heel logisch – wanneer je langdurig een consultant of arbeidskracht over de vloer krijgt is het voor iedereen prettig dat alles goed geregeld is.

Om dit kracht bij te zetten zorgen we dat we ook voldoen aan het SNA-keurmerk (Stichting Normering Arbeid). Dit keurmerk is speciaal ontwikkeld om de risico’s van inleners van arbeid en opdrachtgevers van werk te beperken. Zij stellen nog een aantal aanvullende eisen op, waaronder:

  • Aangifte en afdracht van loonheffingen en omzetbelasting;
  • Eventuele strijdigheid van loonbetaling met de Wet Minimumloon;
  • Controle op de personeelsdossiers.
  • De identiteit van de organisatie;
  • Het voorkomen van risico’s door het in- en doorlenen of uitbesteden van werk.

Audit

 Bureau Cicero heeft bij ons een NEN audit uitgevoerd om te checken of we overal aan voldoen. Een intensief klusje, maar wel een met een goede afloop. Monique Deenen, onze collega van Business Support was de contactpersoon en heeft er onder andere voor gezorgd dat de audit in goede banen liep. “Bij de NEN4400 ligt de focus niet zozeer op wat we fout doen, maar op wat beter kan”, zegt Monique. “Zo’n audit is voor ons dus hartstikke waardevol en helpt ons om de administratie nog beter onder controle te houden”.

Naast dat we voldoen aan de normering, ontvangen we ook het VCU certificaat. Met een VCU certificaat tonen we als bureau aan dat we de veiligheid van onze arbeidskrachten serieus nemen. Belangrijk bij een VCU certificering is dat een organisatie zijn financiële administratie op orde heeft – en dat kun je uiteraard weer aantoonbaar maken met een NEN certificering.

Check, check, dubbelcheck – het is even een karwei voordat alle kleine lettertjes, eisen en checklists zijn afgevinkt, maar dan heb je ook wat. Op deze manier weten we in ieder geval zeker dat alles goed geregeld is, voor onze collega’s maar ook voor onze opdrachtgevers. Kunnen wij ons weer met een gerust hart focussen op wat we het beste doen: samen het verschil maken.