Skip to main content

Huh? Wat is dat dan, hoor ik je denken…? Vanzelfsprekend gaat dit om één van de weinig dingen die wij je zwart mogen aanbieden. Een kop koffie. Gemaakt met versgemalen bonen van Blanche Dael uit Maastricht. Stevig en karaktervol, met een krachtige body. Hoewel de smaak van de koffie past bij onze cultuur is de rest van onze bedrijfsvoering allesbehalve zwart. Op diverse vlakken maken wij het verschil.

Controleplicht

“…omdat het moet van de accountant” is een veelgebruikt excuus, en om eerlijk te zijn, ik betrap mezelf er ook weleens op.

Maar wat is nu de echte reden?

Perfact is door creatief te ondernemen gegroeid in een flexibele organisatie waarin iedereen zich kan ontwikkelen en ontplooien. Rangen en standen spelen geen rol in onze visie om samen, op basis van vertrouwen in elkaar, het verschil te maken. Door onder andere die kernwaarden, maar natuurlijk ook door hard te werken, voldoet Perfact door aanhoudende groei, aan twee van de drie criteria van de wettelijke controleplicht. En kwam de afgelopen maanden de Register Accountant in beeld.

Er is een hogere mate van zekerheid wanneer de accountant zijn handtekening zet onder de controleopdracht dan bij een samenstellingsopdracht, wanneer alleen de jaarrekening wordt samengesteld. Echter, bij het controleren van de jaarrekening, weten aandeelhouders, banken of andere belanghebbenden dat de cijfers echt kloppen. Want er worden meer detailwerkzaamheden verricht en de jaarrekening moet aan meer vereisten voldoen.

Regelmatig wordt de controleplicht in beginsel als een last ervaren, zo ook bij ons. Alles wordt doorgelicht en ter discussie gesteld. Onze werkwijze met gezamenlijke taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden en daarnaast die hoge mate van vertrouwen blijkt ineens niet ‘goed’ genoeg. We dienen qua processen iets ‘anders’ ingericht te worden en het wordt steeds noodzakelijker om meer fysieke controlemomenten te gaan toepassen.

Door het herorganiseren van taken is een efficiëntieslag mogelijk gemaakt en een continu verbeterproces gestart. Hierdoor wordt het risico op (on)bewuste foutieve handelingen beperkt.

Inmiddels hebben wij samen met onze accountant een succesvolle controleopdracht achter de rug. Deze uitkomst, in combinatie met onze NEN-4400-1 en SNA certificeringen, bevestigen nogmaals dat Perfact een goede partner is waarmee jij het verschil kunt maken!

De kop koffie blijft zwart, onze cultuur blijft familiair, onze manier van ondernemen professionaliseert.

#makethedifference

Coppe Sturmans

Als Directeur van Perfact Group zal
Coppe regelmatig zijn visie op ondernemen
en/of zaken die hem dagelijks bezig houden delen.