Het begrip AI is voor de meeste mensen niets nieuws meer – inmiddels zijn er al veel bedrijven die artificial intelligence, algorithmes en applicaties inzetten om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren. Echter doet de recente ontwikkeling van ChatGPT wel weer stof opwaaien. Hoe kunnen we straks nog ‘echt’ van kunstmatig onderscheiden? Maken we onszelf als mens niet overbodig? Moeten we dit allemaal wel willen?
Fun fact: een deel van deze tekst is geschreven door ChatGPT. Niet omdat de marketingafdeling geen zin heeft om het zelf te doen, maar omdat deze tool door middel van machine learning een completer en correcter overzicht kan neerzetten dan dat wij dat kunnen doen. Daarnaast doet ChatGPT het in een halve minuut, en zouden wij er toch zeker minimaal 2 tot 3 uur over doen om in ieder geval de juiste informatie te verzamelen.
Een beetje van jezelf…
Sit back and relax dus terwijl ChatGPT aan de slag gaat? Niet helemaal. Hoewel de tool een mooi stukje tekst oplevert, voldoet het nog niet helemaal aan wat marketing voor ogen heeft. Je kunt een tekst aan de hand van prompts tot in detail laten opmaken (tone-of-voice, gerichte doelgroep, woordenaantal, SEO keywords en zelfs wat woordgrapjes), maar het voelt pas ‘eigen’ wanneer je er zelf nog een beetje aan gesleuteld hebt. Het beste van twee werelden dus.
Niet alleen marketing heeft veel baat bij AI, maar ook de organisaties die met ons samenwerken. In de praktijk hebben we al meerdere malen gezien dat artificial intelligence waardevolle inzichten kan opleveren, maar ook veel tijd bespaart. Als je ChatGPT vraagt naar de voordelen van AI binnen de industriële sector noemt hij er acht, maar volgens onze Business Development Manager Industry 4.0 Maurice Jilderda springen deze drie er voor ons en onze opdrachtgevers echt uit.
Predictive maintenance
Een van de belangrijkste voordelen van AI voor industriële bedrijven is het vermogen om te voorspellen wanneer onderhoud aan apparatuur nodig is. AI kan grote hoeveelheden gegevens van sensoren en andere bronnen analyseren om patronen te ontdekken en potentiële problemen te identificeren voordat ze zich voordoen. Dit kan bedrijven helpen kostbare downtime te voorkomen en de onderhoudskosten te verlagen door problemen aan te pakken voordat ze ernstiger worden.
Bij een van onze opdrachtgevers in de staalindustrie kwam op een gegeven moment één van hun meest kritische productie installaties stil te vallen. Wat bleek; er was gebrek aan smering in een tandwielkast en dat leidde tot een stilstand van de gehele productielijn. We hebben het bedrijf geholpen door slimme algoritmes in te zetten om de effectiviteit van een smeersysteem te monitoren en te voorspellen. De implementatie van het systeem duurde slechts een paar weken en het helpt bij het tijds- en risicomanagement van de onderhoudsploeg. Maurice benadrukt nogmaals de toegevoegde waarde van AI in dit verhaal: “Door het verzamelen en analyseren van data kunnen ongeplande storingen voorkomen worden, wat de levensduur van de assets verlengt en de toegevoegde waarde per storing kan oplopen tot meer dan 800.000 euro. Dat is niet niks.”
Workflow
Procesoptimalisatie is een van de ‘cornerstones’ van Perfact. Efficiënter en effectiever werken kan een opdrachtgever veel voordeel opleveren. Ook hier kan AI bij helpen. AI kan bijvoorbeeld data-analyse doen en ontdekken waar de knelpunten zitten. Misschien zijn er bepaalde stappen die je kunt vereenvoudigen of automatiseren, of kun je de volgorde van de stappen veranderen om sneller te kunnen werken. AI kan ook voorspellingen doen over bijvoorbeeld de vraag naar jouw producten, zodat je je voorraad en productie daarop kunt aanpassen. Zo bespaar je niet alleen tijd en geld, maar kun je ook beter inspelen op de wensen van je klanten.
Dat laatste leek een van onze opdrachtgevers, een energieproductiebedrijf uit het Verenigd Koninkrijk, ook een goed idee. Het was hen al duidelijk dat algoritmes hen konden helpen bij het optimaliseren van hun werkprocessen. Ze wisten alleen niet goed hoe te beginnen. Door middel van een workshop hebben we deze organisatie een paar handvaten gegeven waarmee ze een vliegende start konden maken.
En dat hebben ze ook gedaan. In slechts een paar dagen tijd zijn ze tot een hoop verhelderende inzichten gekomen en liggen er nu een aantal uitgewerkte conceptoplossingen op tafel ligt klaar. Aan de hand van deze oplossingen kan dit energieproductiebedrijf een snelle route afleggen naar een hogere productiviteit en verbeterde onderhoud. Dat alles met behulp van Artificial Intelligence.
Energietransitie
Een urgente kwestie die ons de laatste tijd veel bezig houdt, is energietransitie. Ook daar kan AI een steentje aan bijdragen. Hoe? Maurice legt het uit. “AI kan ons helpen om energie efficiënter te gebruiken door bijvoorbeeld het monitoren van ons energieverbruik en ons te vertellen waar we kunnen besparen”. Daarnaast kan AI ons volgens hem ook helpen bij het optimaliseren van de opwekking en distributie van hernieuwbare energie, bijvoorbeeld door het voorspellen van de energievraag en het aanpassen van de opwekking daarop. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat we op elk moment de juiste hoeveelheid energie hebben en verspilling voorkomen. AI is in dat opzicht dus ook echt een ‘groene vriend’.”
AI, oftewel kunstmatige intelligentie, is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en bedrijfsprocessen. De angst dat we onszelf als mens hierdoor overbodig maken, is logisch. Maar wat ons betreft gaan die twee hand in hand. Mensen kunnen hun intuïtie, creativiteit en empathie inzetten om AI-systemen te verbeteren en meer mensgericht te maken, terwijl AI ons kan ondersteunen in het nemen van beslissingen en ons leven gemakkelijker kan maken zodat we ons richten op dingen die belangrijk zijn.
Maar geen zorgen: hoewel ChatGPT en andere AI-tools als enorm handige sidekicks fungeren, blijven we onze ‘echte’ collega’s toch het gezelligst vinden tijdens de koffiepauze en de vrimibo!