Skip to main content

In de wereld van de metaal- en mijnindustrie staat het voorkomen van machinefouten centraal. De kracht van Industrie 4.0 en voorspellende analyses speelden recentelijk een belangrijke rol bij het detecteren en voorkomen van een potentieel ventilatorfalen bij een vooraanstaande klant. Dit verhaal draait niet alleen om technologische innovatie, maar ook hoe proactieve benaderingen downtime kunnen minimaliseren.

Bij een opdrachtgever in de metaal- en mijnindustrie hebben we onlangs een succes geboekt met het gebruik van Industrie 4.0. Een test met onze JOIN-oplossing, waarbij twee IIOT-sushi sensoren op industriële ventilatoren werden geplaatst, onthulde onmiddellijk verhoogde trillingen op ons demo dashboard. Opvallend genoeg werden deze gedetecteerd voordat specifieke algoritmes waren toegepast.

Snelle detectie van verhoogde trillingen

Door gegevens uit eerdere proeven met voorspellende algoritmes te gebruiken, herkenden we patronen die een parallellen uitlijnfout uitwezen. De analyse van de data toonde een opvallende gelijkenis met een eerder geïdentificeerd faalpatroon op een testbank. Deze konden we specifiek relateren aan een parallellen uitlijnfout.

Machinefout detecteren met Industrie 4.0

Na zorgvuldige inspectie, waarbij de Machine Guarding werd verwijderd, werd bevestigd dat het daadwerkelijk om een parallellen uitlijnfout ging. Dat was ook te zien op ons dashboard, die visueel mooi een patroon weergaf.

Het succes van dit verhaal ligt niet alleen in het detecteren van de machinefout, maar vooral in het vermogen om proactief te handelen. Industrie 4.0 stelde ons in staat om niet alleen potentieel falen te voorkomen, maar ook om de specifieke aard van de machinefout te begrijpen voordat deze ernstige gevolgen kon hebben.

Deze case benadrukt niet alleen de technologische vooruitgang, maar ook de praktische voordelen. Het voorkomen van ventilatorfalen resulteerde niet alleen in een efficiëntere werking van de apparatuur, maar minimaliseerde ook downtime en daarmee gepaard gaande kosten. En dat is waar wij het verschil maken!