Skip to main content

Martijn Cabri (29 jaar) is 1,5 jaar geleden als werkvoorbereider gestart bij een van onze opdrachtgevers, een afvalverwerkingsfabriek. Fun fact: als 4-jarig jongetje zei hij ooit tegen z’n moeder dat hij heel graag vuilnisman wilde worden. Qua functie niet helemaal hetzelfde, maar de werkplek is in ieder geval gelukt!

Waarschijnlijk zul je je als lezer van dit artikel afvragen of dat niet stinkt; werken bij een afvalverwerkingsfabriek. Een vooroordeel dat Martijn meteen kan ontkrachten. “Het afval ligt binnen de fabriek op één punt en dat is waar het afval gestort wordt”, licht hij toe. Gelukkig maar, want zo kan hij in ieder geval elke werkdag fris en fruitig van start.

De weg tot werkvoorbereider

Voordat Martijn de rol van werkvoorbereider op zich nam, werkte hij als document controller. Zijn eerste ervaring als werkvoorbereider heeft hij opgedaan in de constructie- en machinebouwsector. Via Perfact heeft hij vervolgens de rol van toezichthouder op zich genomen in een staalfabriek, waar hij ervoor zorgde dat alle processen in de fabriek correct werden uitgevoerd. Na deze functie heeft hij zich binnen dezelfde fabriek ontwikkeld tot werkvoorbereider.

Hoewel werkvoorbereiding doorgaans bestaat uit het opstellen, controleren en plannen van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden, zijn er ook zeker verschillen tussen de fabrieken waar onze collega’s werkzaam zijn. Martijn kan dat beamen, want hij is op diverse plekken werkzaam is geweest als werkvoorbereider. “Dat verschil zit ‘m vooral in de verschillende technische aspecten. In het geval van mijn huidige werkplek is er een veel complexere rookgasreinigingssysteem dan in andere fabrieken. Daar moet men in het proces wel rekening mee houden”, aldus Martijn.

Verschil in afdelingen

Naast de verschillen op het gebied van werklocatie kan er ook al verschil zitten in het soort afdeling waar je als werkvoorbereider komt te werken. “Ik ben mijn loopbaan bij mijn huidige opdrachtgever gestart bij het revisieteam, om vervolgens na enkele maanden over te gaan naar de technische dienst”, zegt Martijn.

Het verschil zit in het feit dat je het werk dat je voorbereid voor het revisieteam, uitgevoerd wordt tijdens de revisieperiode, tijdens deze periode staat de fabriek daadwerkelijk stil. “Pas dan is het mogelijk voor het revisieteam om in de installatie te kruipen of klimmen om werkzaamheden uit te voeren. De planning tijdens zo’n periode is altijd heel strak, want je wilt niet dat de fabriek te lang stil staat.”

Binnen de technische dienst worden de geplande werkzaamheden uitgevoerd terwijl alle machines en installaties nog operationeel zijn. “Hierbij wordt slechts één motor of ander onderdeel uitgeschakeld om aan te werken. Zodra de onderhoudswerkzaamheden zijn voltooid, wordt dit onderdeel weer in bedrijf gesteld”, gaat Martijn verder.

Persoonlijke ontwikkeling

De mogelijkheid om te werken voor verschillende opdrachtgevers en dus ook op verschillende locaties is wat Martijn erg aantrekt in het werken voor Perfact. “Daarnaast voelt hij zich ook echt onderdeel van de Perfact-familie, ondanks dat het hoofdkantoor in Munstergeleen (Zuid-Limburg) ‘ver weg’ is. Tevens is de begeleiding die van Roel, Jilke en Tanne krijg altijd heel fijn. Vooral in het begin, toen had ik die handvatten ook echt nodig. Zo heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen om te staan waar ik nu sta. Ik ben er trots op dat ik tegenwoordig goed mijn mannetje kan staan, want ook dat heb je nodig als werkvoorbereider”, eindigt Martijn.