Skip to main content

Vanaf april bundelen Perfact en The Water Company (TWC) hun krachten voor een innovatief en baanbrekend project ‘The Natural Bottle’. Dit project rekent af met zwerfafval in de vorm van lege flesjes. 

Met de lancering van een volledig biologisch afbreekbare waterfles ontketenen zij een ware revolutie in de verpakkingsindustrie. Maar wat maakt die ‘The Natural Bottle’ nou zo speciaal? Om te beginnen is het niet zomaar een waterfles. Deze microplasticvrije fles is namelijk ontworpen voor zowel water als niet-koolzuurhoudende frisdranken en is door de grondstoffen die er gebruikt worden volledig composteerbaar. Daarnaast biedt TWC ook de mogelijkheid om ze óp locatie te produceren, waardoor ze niet onnodig heen en weer vervoerd hoeven te worden. Veel winst dus, op gebied van duurzaamheid.

Van herbruikbare naar afbreekbare fles

Waarom is er behoefte aan zo’n initiatief? Wereldwijd wordt er slechts 20% van traditionele PET flessen gerecycled. In de EU en de VS ligt dit percentage gelukkig wat hoger, zo’n 60%. In landen als Nederland, België en Duitsland, waar goede recyclingfaciliteiten en het statiegeldsysteem aanwezig zijn, is het recyclen van plastic flessen effectief. Echter, in vele andere regio’s van de wereld, zoals delen van Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Midden- en Zuid-Amerika is de situatie anders. Daar belandt het gemiddelde afval vaak in rivieren en uiteindelijk in zee. Een biologisch afbreekbare fles kan in deze context een werkelijke oplossing bieden.

PET is sinds de jaren 70 een populair materiaal waar voornamelijk flessen mee geproduceerd worden. Het probleem met huidige PET-flessen is echter dat ze slechts beperkt recyclebaar zijn. Omdat het materiaal degradeert, kan het maar enkele cycli hergebruikt worden. Bovendien duurt het 450 tot 700 jaar voordat een fles in de natuur afbreekt, waarbij ook nog eens microplastics vrijkomen die schadelijk zijn voor mens en dier.

 

 

Productie

De structuur van de fles bestaat uit op papier gebaseerde materialen en composteerbare polymeren. Daarmee heeft het een houdbaarheid van minstens één jaar. Mocht de fles na gebruik onverhoopt in de natuur terecht komen, dan zal hij daar binnen 180 dagen volledig afbreken zonder dat er schadelijke microplastics vrijkomen.

TWC is van plan om 20.000 flesjes per dag te gaan produceren, met als doel in 2026 jaarlijks 171 miljoen flesjes te produceren. Het concept, bestaande uit een recept, grondstoffen en een productielicentie, zal in licentie worden verkocht aan bottelarijen wereldwijd. Het idee is om niet de lege flesjes te vervoeren, maar om bij de bottelarijen zelf faciliteiten voor de productie van biologisch afbreekbare flessen op te zetten.

Investering Perfact

Om inzichtelijk te maken hoe de innovaties in de komende periodes uitzien en welke budgetten er nodig zijn om dit te realiseren, is er een gedetailleerde mile stone planning gemaakt waarbij de ontwikkeling van de fles, de benodigde onderzoeken, het productieproces als ook het scale up proces uitgewerkt is. Michael Müller  is tot voor kort namens Perfact betrokken geweest in de rol van CTO. Eveneens is hij betrokken geweest bij onderzoeken en ontwikkelingen op chemisch technologisch vlak.

Om TWC te ondersteunen, hebben we als Perfact Group geïnvesteerd in de vorm van een aandeel in het bedrijf. Zo stimuleren we de veelbelovende groei van TWC en The Natural Bottle, en geven we extra invulling aan onze duurzaamheidsdoelen. Dit project is een prachtig voorbeeld van hoe innovatie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan om niet alleen de wereld van drankverpakkingen te veranderen, maar ook een positieve impact op onze planeet te maken.