Skip to main content

Projecten zijn complex. Er zijn veel verschillende onderdelen die moeten worden beheerd. Alles bijhouden en weten hoe de ene factor de andere beïnvloedt, kan een hele uitdaging zijn. Als dit niet goed wordt gedaan, kan dit leiden tot het mislukken van een project.

Project Integration Management of Project integratie beheer is de coördinatie van alle elementen in een project. Dit omvat de coördinatie van taken, middelen, belanghebbenden en andere project elementen, naast het beheren van conflicten tussen verschillende aspecten van een project, het maken van afwegingen tussen concurrerende verzoeken en het evalueren van middelen.

Uit de praktijk

Bijvoorbeeld; wat als een project niet op schema ligt? Welke keuze maak je dan? Het beoordelen van zo’n dergelijke situatie en het nemen van een weloverwogen beslissing is een belangrijk onderdeel van het beheer van projectintegratie. De kans is groot dat een project niet slaagt als je niet begrijpt welke invloed een wijziging heeft op de planning, kosten en resources van het project. Met het resultaat dat je niet de mensen hebt die nodig zijn, het budget overschrijdt, het project te laat aflevert, of misschien wel alle drie. “Met de ervaring die wij, als Perfact, vanuit de praktijk meenemen, plus de kennis die wij hebben opgedaan vanuit PMI (Project Management Instituut) kunnen wij ervoor zorgen dat het project wel succesvol verloopt”, aldus Ronald Janssen, Senior Consultant bij Perfact.

Projectmanagement = Perfact

Vanuit onze PMI achtergrond omarmen wij al geruime tijd de richtlijnen uit PMBOK (Project Management Book of Knowledge). Dit bevat de tien belangrijkste kennisgebieden waarvan Project Intergration Management de basis is. Het wordt beschouwd als een kritische succesfactor voor projectmanagers en hun projecten.

Als kennispartner doorlopen wij samen met de projectmanager de diverse kennisgebieden en onderliggende processen en geven we hier gezamenlijk invulling aan. Het resultaat is een projectmanagementplan, bestaande uit onderliggende plannen voor elk van de kennisgebieden, waarin de afspraken en werkwijze voor het project worden vastgelegd.

“Een dergelijk plan is een houvast voor het gehele project. Het zorgt dat bij aanvang van het project de verwachtingen voor beide partijen goed omschreven zijn en meetbaar zijn gemaakt. Het geeft inzicht in hoe het project opgeleverd zal worden en draagt bij aan het houden van een overzicht. In het geval dat een project vertraging oploopt kun je beter en sneller een weloverwogen beslissing nemen. Wij ondersteunen hierin op alle vlakke zowel strategisch als in de uitvoering om te zorgen dat het project alsnog succesvol wordt afgerond. Zoals gezegd, sommige projecten zijn complex. Maar met onze ervaring en kennis kunnen we het verschil maken en is geen enkel project onmogelijk”, eindigt Ronald.