Skip to main content

De arbeidsmarkt in de Euregio is een dynamische. De grenzen tussen België, Nederland en Duitsland vervagen en de kansen die zich hiermee ontvouwen zijn grenzeloos. Hier maken we als Perfact Group dankbaar gebruik van, want we zijn in alle drie de landen actief bij allerlei toonaangevende bedrijven. Actief grensoverschrijdend werken biedt namelijk hele mooie mogelijkheden.

Door grensoverschrijdend te werken nemen de werkgelegenheidskansen voor onze medewerkers fors toe. Op deze manier zijn we namelijk niet perse op Limburg aangewezen, maar kunnen we bij het inzetten van een collega ook eens wat verder kijken. Bij onze ooster-, wester- en zuiderburen dus. Vaak vinden we dan iets wat inhoudelijk juist beter bij de ontwikkeling van die betreffende collega past dan iets ‘in eigen land’, en soms zelfs dichter bij huis.

Geen grenzen, wel drempels

Klinkt goed toch? Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Verschillen in cultuur tussen België, Duitsland en Nederland kunnen uitdagingen met zich meebrengen. Taalbarrières kunnen de communicatie bemoeilijken. Belastingimplicaties voor grensoverschrijdende werknemers en de complexiteit van openbaar vervoer kunnen als drempels worden ervaren.

Bert Kruger, inmiddels al zo’n 18 jaar werkzaam bij Perfact, weet niet beter dan dat hij als Nederlander in Duitsland werkt. De afgelopen 10 jaar heeft hij zich ingezet als Montageleiter (Assembly Manager) voor een groot chemiebedrijf in Keulen. Hij weet als geen ander de verschillen tussen een Nederlandse en Duitse werkplek te benoemen. “Het grootste verschil is misschien wel dat ze in Duitsland vaak liever aan beproefde, bewezen systematiek vasthouden”, begint hij. “Dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen, maar de valkuil is dat ze daardoor soms wat minder openstaan voor nieuwe innovaties. En daarmee ook het risico lopen om uiteindelijk achter te lopen op nieuwe technieken.”

“Verder is het in de omgangstaal nog altijd oppassen geblazen wie je “Duzt” en wie je “Siezt”, al is dat de afgelopen jaar wel steeds minder geworden”, vervolgt Bert. “Zo kon een projectmanager hier in Keulen het pas na 8 jaar over zijn hart verkrijgen mijn zijn ‘du’ aan te bieden. Natuurlijk moet ik daar in mezelf wel om lachen, maar ik kan het ook zeker waarderen dat ze de moeite nemen om de ‘Knigge’ te doorbreken.”

Grensoverschrijdend werken bij Perfact

Hoe gaan wij daar dan mee om? Daar weet Edwin de Jager, regiomanager Duitsland, wel wat meer over te vertellen. Zelf rijdt hij al jaren bijna dagelijks vanuit zijn woonplaats Geleen naar Grevenbroich om daar onze Duitse collega’s te ondersteunen. Hij heeft zowel Duitsers als Nederlanders in zijn team. “Praktische zaken zoals reizen of belastingtechnische zaken zijn natuurlijk makkelijk op te lossen”, zegt Edwin. “Wat je wel merkt, is dat de culturen ontzettend verschillen. Duitsland kent in het bedrijfsleven bijvoorbeeld nog een hele duidelijke hiërarchie, daar trekken we ons in Nederland juist weer wat minder van aan.” Of zijn collega’s daar onderling last van hebben op de Duitse werkvloer? “Niet echt, over het algemeen passen mensen zich snel aan hun omgeving. Ik denk dat we op deze manier juist veel van elkaar kunnen leren.”

Als we dan een serieuze drempel zouden moeten noemen, dan is dat misschien wel de taalbarrière. Een aardig woordje Duits kunnen spreken is wel handig als je met je collega’s wilt kunnen communiceren. Hoe gaat dat in zijn werk? “Ondanks dat Duits niet mijn moedertaal is, heeft werken in Duitsland inmiddels wel mijn voorkeur gekregen”, vertelt Bert. “Ik betrap mijzelf erop dat ik soms niet meer op het Nederlandse woord kom en alleen het Duitse woord weet. Dat levert thuis soms natuurlijk gefronste wenkbrauwen op. Met technische begrippen, waar je dagelijks mee werkt, is dat natuurlijk niet anders.”

“Er is een hele generatie die opgegroeid is met Duitse televisie, voor hen is het dus een koud kunstje”, zegt Edwin. “Soms is het Duits van een collega wat minder en moet hij zich in het begin met handen, voeten en een beetje Engels verstaanbaar maken. Maar gaandeweg trekt dat wel weer bij. En ach, met een beetje Limburgs dialect kom je ook al een heel eind!”

Waarom grensoverschrijdend werken zo belangrijk is

Perfact heeft door jarenlange ervaring en opbouw van kennis een werkwijze ontwikkeld die het werken over grenzen heen redelijk maakbaar maakt. De ‘simplificering’ van regels en een praktische vertaalslag maken het mogelijk om soepel samen te werken met diverse regelgevingen, culturen en instanties. We blijven in gesprek met overheden, instanties, belastingdiensten, accountants, maar vooral met medewerkers en opdrachtgevers. Hier leren we van, en dat maakt dat we eventuele belemmeringen altijd voor zijn.

Ontwikkeling en ontplooiing van expertise vinden wij een van de belangrijkste dingen binnen onze organisatie. Wanneer je geen grenzen doorbreekt, beperk je jezelf, loop je kansen mis en hou je specifieke kennis alleen binnen een bepaald project. Bij praktische bezwaren ondersteunen we waar nodig: het zou toch jammer zijn om een collega een tof project te ontnemen omdat er toevallig geen bus naartoe rijdt vanaf zijn woonplaats. Kortom: grenzen bestaan niet als het gaat om het leveren van toegevoegde waarde!

Join the team!

Check onze vacatures

Perfact Career