Skip to main content

Bij Perfact zoeken we dagelijks naar manieren waarop we het verschil kunnen maken bij een opdrachtgever. Dat begint vaak bij kennis en techniek, maar uit ervaring weten we dat de mens een even groot aandeel heeft in dit proces. Waar cijfers en technische data vaak logisch en constant zijn, zijn mensen precies het tegenovergestelde. Onvoorspelbaar en veranderlijk; ieder mens is anders en dat is niet in een Excel-sheet of systeem te vatten. Hoe krijg je het dan voor elkaar om die variabele factor tóch te kunnen veranderen? 

Mensen veranderen niet graag. Ze wíllen het misschien wel, maar het ook echt doen is vaak een ander verhaal. Vreemd dus eigenlijk dat we bij persoonlijke eigenschappen snel spreken van ‘soft-skills’, terwijl werken met mensen juist het moeilijkste is wat er is. Als de verwarring (in welke dimensie dan ook) echter groot genoeg is, ontstaat er ruimte voor groei. Groei begint bij de wil om te veranderen. En zoals Socrates al zei: “zelfkennis is het begin van alle wijsheid”.

Human Development

Onze human development consultants Karina en Jean hebben dagelijks met coachees, organisaties, management en directies te maken die vastlopen op hun werk of in hun dagelijks leven. Dat varieert van beginnende manager die zijn plek in het team nog moet vinden, tot een ‘oude rot in het vak’ die zich na jaren in dezelfde functie begint af te vragen: “is het dit nou?”. Maar ook privézaken komen zeker aan bod, zoals een burn-out, relatieproblemen of bepaald gedrag dat belemmerend werkt – voor de coachee zelf, maar ook voor zijn omgeving.

Hoewel de hulpvragen enorm uiteen lopen, zien Karina en Jean wel een bepaalde rode lijn terugkomen in hun aanpak. Dat is namelijk dat iedereen vroeg of laat de confrontatie met zichzelf aan zal moeten. En daarnaast ook zélf zijn verantwoording moet nemen voor wat er veranderd moet worden. Er bestaat helaas geen handig knopje dat het werk voor je doet; het is een moeilijke ontdekkingsreis met bergen en dalen, maar eentje die absoluut de moeite waard is. Je moet het zelf doen, al kan een spreekwoordelijke hand in de rug daarbij wel de nodige ondersteuning geven.

Methoden

Maar waarom zijn onze gedragingen dan zo moeilijk te veranderen? Dat is eigenlijk vrij logisch. Gedrag is namelijk een optelsom van alles wat je vanaf je geboorte meegemaakt, gezien en gehoord hebt. Eigen ervaringen, maar ook invloeden van buitenaf. Dat maakt ieder persoon uniek, maar ook lastiger te veranderen; 30, 40 of 50 jaar aan gedrag pas je namelijk niet zomaar aan.

Daarom ben je bij ons ook niet met één of twee sessies klaar. Karina en Jean doen namelijk aan transformational coaching – geen ‘quick fix’ maar een duurzaam traject voor de lange termijn waarbij er rekening wordt gehouden met vallen en opstaan. Met als doel om zichzelf als coach en mentor uiteindelijk overbodig te maken. Gedrag veranderen kun je namelijk vergelijken met het behalen van je rijbewijs; je kunt van te voren zo goed mogelijk oefenen, maar wanneer je ‘echt’ auto gaat rijden begin je pas met leren.

We bieden dus geen ‘kant-en-klare’ oplossing aan, maar een volledig coachingtraject waarbij er gebruik wordt gemaakt van methoden zoals MapsTell, ODC en DISC. Deze coachingtechnieken worden gecombineerd met een uitgebreide analyse van het persoonlijkheidstype en de karakterstructuur. Maatwerk dus, waarbij de persoonlijke ontwikkeling en het uiteindelijke resultaat centraal staan. Door hun eigen werkervaring in verschillende sectoren en functies, waaronder ook als leidinggevende, weten Karina en Jean hoe het is om met hun voeten in de klei te staan. Daardoor kunnen ze zich goed inleven, dat is vooral handig wanneer ze met een management of directie te maken krijgen die écht willen sparren om zo de cultuur of processen binnen hun organisatie te optimaliseren.

Tough love

Een gedegen en passende methode is natuurlijk mooi, maar het echte werk moet de coachee zelf doen. Dat betekent dat er niet altijd met zachte hand gecoacht kan worden. Duidelijke confrontaties aangaan met de coachees zorgt voor het inzicht dat ze nodig hebben. Naast de verschillende methoden zijn Karina en Jean zelf ook een belangrijk instrument in hun proces. De directe manier van coachen van beide, en de militaire achtergrond van Jean blijken bijvoorbeeld een perfecte combinatie om zowel de publieke alsook de private opdrachtgevers goed te kunnen bedienen. Confronterend en waar nodig provocerend coachen, maar uiteraard wel met liefde.

De echte ‘hard skills’ zijn dus eigenlijk onze persoonlijke vaardigheden en eigenschappen. En hoewel ze, zeker in technische industrieën, vaak onmisbaar zijn gaan ze meestal hand in hand met de zogenaamde soft skills. Want hoeveel goede ideeën je ook hebt, hoe nauwkeurig je alle processen ook beheerst – als je niet kunt samenwerken, je teamgenoten niet weet te enthousiasmeren of slecht bent in plannen sta je nergens. Jouw gedrag, jouw unieke eigenschappen zijn juist van onmisbare waarde binnen een bedrijf. En alleen dát maakt het verschil!