Skip to main content

Bij een grote klant in de metaal- & mijnindustrie hebben we het falen van een haspel motor van 1300KW voorkomen. 

Gedetecteerd

Vanwege eerdere problemen en de kwetsbaarheid van deze belangrijke elektromotoren deden we een pilot met behulp van onze JOIN solution. Na wat standaard Ruling ingesteld te hebben, bleek al gauw dat er iets niet in orde was. Door het vergelijken van de data met een identieke opstelling konden we met zekerheid zeggen dat er iets mis was met het lager. Vervolgens hebben we middels een spectrumanalyse kunnen achterhalen wat het exacte probleem is.

Probleem

De geconstateerde lagerschade werd veroorzaakt door elektrische stroomdoorgang in het lager. Deze elektrische stroomdoorgang zorgt ervoor dat er parallelle putten in de buitenste lagerring worden geslagen. Dit probleem heeft de klant eerder gehad en heeft waarschijnlijk te maken met een ontwerpfout.

Oplossing

Door het nauwkeurig volgen van de de verslechtering had men de tijd om de juiste maatregelen te nemen. De haspel werd zo min mogelijk gebruikt en een lager wissel werd op tijd ingepland. De ontwerpfout die de elektrische stroomdoorgang veroorzaakt wordt momenteel onderzocht en opgelost.