Skip to main content

In samenwerking met Sensorfy hebben we een ebook gecreëerd dat een compleet raamwerk biedt voor het implementeren van voorspellend onderhoud (predictive maintenance). Maar waarom is het belangrijk voor fabrikanten om industrie 4.0 te omarmen en te beginnen met het implementeren van voorspellend onderhoud? De schrijvers van het ebook, Maurice Jilderda, Specialist Industrie 4.0 bij Perfact en Frank den Ridder, Business Development bij Sensorfy, vertellen erover.

De snelle technologische vooruitgang heeft de belangstelling voor voorspellend onderhoud aangewakkerd. “Wat we bedoelen met voorspellend onderhoud, is dat onderhoud op tijd wordt uitgevoerd, op basis van voorspellingen van dreigend falen of kwaliteitsdegradatie voordat deze zich daadwerkelijk voordoen”, zegt Frank. “Op die manier worden kwaliteitsproblemen in de fabriek voorkomen en wordt hinderlijk en vaak duur onderhoud, zoals reparatie of vervanging, vermeden. Het resultaat is dat de effectiviteit van de apparatuur toeneemt en de uitvaltijd tot een minimum wordt beperkt”, vervolgt Frank.

Fabrikanten erkennen de potentie van de invoering van industrie 4.0 in hun assets om het onderhoud efficiënter en effectiever te maken. “Wat nodig is om dit te bereiken, is meestal een combinatie van het digitaliseren van bedrijfs- en operationele processen door het installeren van Internet of Things (IoT)-netwerken en het toepassen van kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën, zoals machine learning”, vult Maurice aan.

Maar het implementeren van voorspellend onderhoud begint, net als elke andere bedrijfsactiviteit, met een sterke business case. Daarom hebben Sensorfy en Perfact hun krachten gebundeld om klanten die overwegen voorspellend onderhoud in te voeren beter van dienst te zijn. Waar Sensorfy technologische oplossingen ontwikkelt, helpt Perfact als consultancy en adviesbureau organisaties en mensen aantoonbaar te verbeteren door kennis, mens en techniek te combineren.

“Het ebook dat we samen hebben ontwikkeld, is een eerste stap in het toepassen van industrie 4.0 in je assets. Het behandelt een compleet proces, van quick-scan tot opschalen, en verdeelt dit in drie fases; Verbinden, Voorspellen en Versnellen”, aldus Maurice. In het ebook werken we dit raamwerk uit en illustreren we de toepassing ervan aan de hand van 3 concrete cases. “Alle cases slaagden erin de downtime te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. We hopen dan ook dat dit ebook de lezers inspireert om een eerste stap te maken richting voorspellend onderhoud”, sluit Frank af.

Download hier je gratis ebook